فهرست مطالب

نشریه کودکان استثنایی
سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 87، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • کامبیز پوشنه*، سیده مریم طیبی ماسوله، علی اکبر خسروی بابادی، حمیدرضا رضازاده، احمد رمضانی صفحات 7-17
    هدف

    هدف پژوهش حاضر اعتبارسنجی الگوی برنامه درسی آموزش شهروندی برای دانش آموزان با نیازهای ویژه (کم توان ذهنی) بوده است. آموزش شهروندی، دانش، مهارت و ادراک دانش آموزان را تجهیز نموده و نقش موثر‏ی در زندگی عمومی آن ها دارد.

    روش

    مطالعه حاضر از نظر هدف یک مطالعه کاربردی-توسعه ای است و از منظر روش و بازه زمانی گردآوری داده ها، یک پژوهش پیمایشی مقطعی است. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه طیف لیکرت استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش در بخش کیفی شامل صاحبنظران و متخصصان برنامه‎ریزی درسی ویژه و کارشناسان سازمان استثنایی است. نمونه گیری بخش کیفی با روش هدفمند و تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت و 24 نفر از خبرگان در این بخش شرکت کردند. از آنجایی که جامعه آماری 182 نفر (کارشناسان و مربیان دانش آموزان کم توان ذهنی) و نمونه براساس جدول کوکران با خطای 0.1 تعداد 79 نفر محاسبه شده است. جهت تحلیل داده ها در بخش کیفی به روش تحلیل داده بنیاد به شناسایی شاخص های پژوهش مبادرت ورزیده و جهت اعتبارسنجی و ارایه الگوی نهایی از روش مدلسازی معادلات ساختاری و نرم افزار SMARTPLS استفاده شد.

    یافته ها

     بر اساس آن ارتباط خطی میان مقوله های پژوهش شامل شرایط علی، مقوله های محوری، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدها مشخص شد.

    نتیجه گیری

    نتایج ارایه شده در این پژوهش نشان می دهد مهم ترین نتایج به دست آمده از مصاحبه ها بر محتوای آموزش شهروندی و روش های آموزش تاکید داشتند. در خصوص روش های تدریس و آموزش نیز، بر تشکیل گروه های غیررسمی و نظارت بر فعالیت گروه ها، یادگیری در عمل و روش های تدریس شاگرد محور و مشارکتی تاکید شده است.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، آموزش شهروندی، دانش آموزان با نیازهای ویژه، کودکان کم توان ذهنی
  • بهزاد امینی، علی حسینی، حمیدرضا آزادی، ابراهیم پیشیاره* صفحات 19-33
    هدف

    تکانشگری، یک عامل تعیین کننده مهم در تفاوت های شخصیتی، ویژگی تشخیصی در اختلال های روانشناختی و عامل اساسی و تاثیرگذار در بروز رفتارهای خطرناک است. دوران کودکی مهم ترین دوره ای است که در آن بیشتر ریشه های اساسی رفتار شکل می گیرد و تا بزرگسالی ادامه پیدا می کند. دستیابی به یک تعریف دقیق و یکپارچه از تکانشگری بر اساس علت های بالقوه از جنبه های مختلف، اولین قدم در یافتن راه حل محسوب می شود. این مطالعه بررسی مهم ترین مباحث مربوط به تکانشگری در کودکان است. این مباحث شامل علت ها، تعاریف مختلف و تیوری های مطرح در تکانشگری است.

    روش

    تمام مقاله های در دسترس مربوط به تکانشگری در کودکان به زبان انگلیسی یا فارسی که تا مارس 2020 در پایگاه های الکترونیکی مانند Web of Science،Scopus ، PubMed و OT seeker منتشر شده بودند، بررسی شده است.

    یافته ها

    از 65 مقاله استخراج شده، 21 مقاله با معیارهای ورود و معیارهای خروج منطبق شدند. براساس CEBM (مرکز پزشکی مبتنی بر شواهد)، کیفیت مقاله های مطالعه شده، متوسط روبه خوب بود. بعلاوه، مقاله ها براساس با معیارهای PEDro متوسط بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، به نظر می رسد نقص در برنامه ریزی، نقص در توجه به عواقب آینده و سرعت عمل بالا در پاسخ به محرک های بیرونی و داخلی از دلایل مهم تکانشگری است.

    کلیدواژگان: تکانشگری، تعاریف، کودکان، بررسی، علت ها
  • حافظ پادروند*، عزت الله قدم پور، قاسم صفاری، شادی ذوالقاری، مسلم قبادیان صفحات 35-45
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش اثربخشی آموزش مثبت اندیشی به شیوه گروهی بر کاهش تکانشگری و قلدری دانش آموزان پسر دارای اختلال رفتاری بود.

    روش

    روش این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پسر 15-12 سال دارای اختلال رفتاری شهر خرم آباد بود که در سال تحصیلی1401-1400 در مقطع متوسطه اول مشغول به تحصیل بودند. از میان جامعه آماری، تعداد 30 دانش آموز دارای اختلال رفتاری به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و در ادامه هر یک از آنها به روش نمونه گیری تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. به منظور جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه تکانشگری بارات، مقیاس قلدری ایلی نویز، پرسشنامه اختلال های رفتاری راتر (مقیاس معلم) و آموزش مثبت اندیشی استفاده شد. آموزش مثبت اندیشی به صورت 10 جلسه 75 دقیقه ای به گروه آزمایش ارایه شد. داده های پژوهش با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تک متغیره و چند متغیره تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش نشان داد که آموزش مثبت اندیشی در کاهش تکانشگری و قلدری دانش آموزان دارای اختلال رفتاری موثر است (05/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش پیشنهاد می شود که از رویکرد آموزشی مثبت اندیشی در جهت کاهش رفتارهای تکانشگری و قلدری دانش آموزان دارای اختلال رفتاری استفاده شود.

    کلیدواژگان: مثبت اندیشی، تکانشگری، قلدری، اختلال رفتاری، دانش آموزان پسر
  • محسن ایزان*، افسانه احمدی علی آبادی صفحات 47-64
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر روش های آموزش انفرادی (یادگیری در حد تسلط و آموزش خصوصی) بر عزت نفس، انگیزش تحصیلی و عملکرد خواندن دانش آموزان نارساخوان مقطع ابتدایی انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش، شبه تجربی و از نوع طرح پیش آزمون- پس آزمون با دو گروه آزمایش و گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را تمام دانش آموزان پایه های چهارم و پنجم ابتدایی دارای اختلال یادگیری ویژه از نوع خواندن تشکیل می دهند که به روش نمونه گیری هدفمند، 32 نفر انتخاب شدند و پس از تکمیل پرسشنامه عزت نفس کوپراسمیت (SEI)، مقیاس تجدیدنظر شده هوش وکسلر، آزمون خواندن و نارساخوانی نما و پرسشنامه انگیزش تحصیلی هرمنس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه (16 نفر برای هر گروه) قرار گرفتند. مداخله آموزشی در 8 جلسه به مدت یک ماه برای گروه آزمایش ارایه شد و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس و با نرم افزارSPSS  نسخه 26 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد دانش آموزانی که آموزش های انفرادی را دریافت کرده بودند، در انگیزش تحصیلی، عزت نفس و عملکرد خواندن در مقایسه با گروهی که آموزش انفرادی را دریافت نکرده بودند، نمره بیشتری کسب کرده اند.

    نتیجه گیری

    روش های آموزش انفرادی بر انگیزش تحصیلی، عزت نفس و عملکرد خواندن دانش آموزان مبتلا به نارساخوانی تاثیر مثبت دارد. از این رو می توان اذعان کرد که از روش های آموزش انفرادی می توان به منزله برنامه آموزشی اثربخش برای حل مسایل این دانش آموزان در مقطع ابتدایی بهره گرفت.

    کلیدواژگان: نارساخوانی، آموزش انفرادی، عزت نفس، انگیزش تحصیلی، مهارت خواندن
  • مریم عبدالهی مقدم، فضل الله حسنوند* صفحات 65-76
    هدف

    هدف این پژوهش، تدوین الگوی پیشایندهای بی‎صداقتی تحصیلی در دانش‎آموزان دختر مدارس تیزهوشان در مقطع متوسطه دوم بود.

    روش

    روش پژوهش، بر اساس ماهیت، توصیفی - همبستگی و بر اساس هدف، بنیادی بود. جامعه آماری مشتمل بر دانش‎آموزان دختر مدارس تیزهوشان مقطع متوسطه دوم استان لرستان بود. نمونه آماری به منظور پوشش دادن داده های لازم برای تحلیل معادلات ساختاری برابر با 480 نفر در نظر گرفته شد. روش نمونه‎گیری به صورت دردسترس و پرسشنامه‎ها به صورت داوطلبانه و به شیوه نظرسنجی اینترنتی تکمیل و در نرم‎افزار آموس تحلیل شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه بی‎صداقتی تحصیلی ویترسپون و همکاران، ارزش مدرسه تومینن، سوینی و همکاران، اخلاق تحصیلی گل پرور، هویت علمی وینسنت‎رز و شانن و نظارت والدین سیه، ین و چو بود.

    یافته ها

    یافته ‎ها نشان داد که اخلاق تحصیلی، هویت علمی و ارزش مدرسه رابطه علی معنادار با بی‎صداقتی تحصیلی دارند، ولی نظارت والدین بدون رابطه علی معنادار با بی‎صداقتی تحصیلی دانش آموزان بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که به منظور کاهش بی‎صداقتی تحصیلی در دانش آموزان مدارس تیزهوشان در آموزش مجازی باید بر مولفه های فردی و شخصیتی همچون اخلاق تحصیلی، هویت علمی و درک ارزش مدرسه تمرکز کرد و تمرکز بر نیروهای بیرونی مانند نظارت والدین نمی تواند زمینه ساز کاهش این رفتار مخرب در فضای آموزشی مجازی باشد.

    کلیدواژگان: ارزش مدرسه، اخلاق تحصیلی، بی‎صداقتی تحصیلی، نظارت والدین، هویت علمی
  • انیسه جباری دانشور، سید داوود حسینی نسب*، معصومه آزموده صفحات 77-91
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه میزان اثربخشی بازی درمانی شناختی - رفتاری و  قصه درمانی بر سازگاری اجتماعی، هیجانی و تحصیلی دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر انجام گرفت.

    روش

    این پژوهش، مطالعه ای نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون و گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر در سال تحصیلی 1399-1400 است که در مدارس ابتدایی استثنایی شهر تبریز مشغول تحصیل بودند. با توجه به ساخت پژوهش و شرایط کنونی، از روش نمونه گیری دردسترس برای انتخاب نمونه استفاده شد. از این رو، نمونه آماری شامل 45 دانش آموز پسر ابتدایی بود که به صورت تصادفی (15 نفر گروه آزمایش بازی درمانی، 15 نفرگروه آزمایش قصه درمانی و 15 نفرگروه کنترل) با رعایت ملاک های ورود به پژوهش و با جایگزینی تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، پرسشنامه سازگاری اجتماعی دانش آموزان سینها و سینگ استفاده شد. یکی از گروه های آزمایش برنامه آموزشی بازی درمانی (8 جلسه 45 دقیقه ای بازی درمانی شناختی-رفتاری)، گروه بعدی برنامه آموزشی قصه درمانی (8 جلسه 45 دقیقه ای قصه درمانی) و گروه کنترل برنامه آموزشی دریافت نکردند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که بین بازی درمانی شناختی- رفتاری و قصه درمانی با گروه کنترل در تمام مولفه های سازگاری (اجتماعی، هیجانی و تحصیلی) تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین بازی درمانی شناختی- رفتاری نسبت به قصه درمانی در افزایش مولفه های سازگاری موثرتر بود.

    بحث و نتیجه گیری

    بر این اساس می توان نتیجه گرفت که قصه درمانی و بازی درمانی شناختی- رفتاری می توانند به عنوان مداخلات تکمیلی در جهت آموزش سازگاری و بهبود مشکلات روانشناختی دانش آموزان کم توان ذهنی به کار گرفته شوند.

    کلیدواژگان: بازی درمانی شناختی-رفتاری، قصه درمانی، سازگاری اجتماعی، کم توان ذهنی آموزش پذیر
  • فرهاد غدیری صورمان آبادی*، اسماعیل سلیمانی صفحات 93-108
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف طراحی، تدوین و روایی یابی برنامه مداخله مبتنی بر کارکردهای اجرایی و بررسی اثربخشی آن بر تعامل اجتماعی کودکان طیف اوتیسم با عملکرد بالا انجام شد.

    روش

    روش پژوهش، نیمه آزمایشی با پیش آزمون پس آزمون همراه با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش حاضر کودکان دارای اختلال اوتیسم 6 تا 12 ساله شهر ارومیه (274 نفر) در سال تحصیلی 99-98 از مدرسه ویژه اختلال اوتیسم بودند، از بین کل جامعه هدف به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 40 نفر اوتیسم با عملکرد بالا با استفاده از مقیاس تشخیص اوتیسم گیلیام (گیلیام،1995) انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (20) و کنترل (20) قرار گرفتند، پس از اجرای پیش آزمون، گروه آزمایش تحت آموزش برنامه کارکردهای اجرایی قرار گرفت، این برنامه توسط پژوهشگران طراحی شد که شامل 24 جلسه بود که در آن 4 مهارت (حافظه کاری، بازداری، انعطاف پذیری و توجه) آموزش داده می شد، در این مرحله کودکان گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکردند و دوباره پس آزمون اجرا شد و داده های به دست آمده از پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از روش تحلیل کواریانس مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در مرحله پس آزمون بین میانگین تعامل اجتماعی دو گروه آزمایش و کنترل در سطح (P<01) تفاوت معناداری وجود دارد. بدین معنی که برنامه مداخله ای باعث افزایش نمرات تعامل اجتماعی کودکان اوتیسم نسبت به مرحله پیش آزمون گردیده است.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد که برنامه مداخله مبتنی بر کارکردهای اجرایی علاوه بر داشتن روایی محتوایی مناسب، بر تعامل اجتماعی کودکان طیف اوتیسم با عملکرد بالا اثربخش بوده است؛ با توجه به اثربخشی برنامه مداخله مبتنی بر کارکردهای اجرایی پیشنهاد می شود که این برنامه جهت ارتقاء مهارت های اجتماعی کودکان اوتیسم در مراکز آموزشی و توانبخشی مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، تعامل اجتماعی، اوتیسم
  • زهرا رمضانی الالانی*، احمد اسمعلی صفحات 109-117
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی روش درمان با کمک سگ های دستیار اتیسم بر بهبود مهارت های ارتباطی و رفتارهای کلیشه ای کودکان با اختلال ها طیف اتیسم اتیستیک انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه کودکان با اختلال ها طیف اتیسم شهر تهران در نیمه اول سال 1400 بودند که به منظور دریافت درمان با کمک سگ های دستیار اتیسم به مراکز این درمان (مدرسه سگ های های گروه کار sk9) مراجعه کرده بودند. روش نمونه گیری به شیوه در دسترس بود به این صورت که تعداد نمونه 20 نفر جامعه آماری مذکور انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (10 نفر) و کنترل (10 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش طی 10 جلسه 1 ساعت و به صورت هفته ای یک جلسه درمان با کمک سگ های دستیار اتیسم دریافت کردند. به منظور گردآوری داده ها در مراحل پیش آزمون و پس آزمون از سیاهه مشکلات رفتاری و نیمرخ مهارت های اجتماعی اتیسم استفاده شد. داده های به دست آمده با آزمون تحلیل کوواریانس به کمک نرم افزارآماری spss نسخه 22 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که درمان با کمک سگ های دستیار اتیسم تاثیر معناداری بر بهبود مهارت های ارتباطی (01/0<p) و کاهش رفتارهای کلیشه ای (01/0<p) کودکان با اختلال ها طیف اتیسم داشت.

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج حاصل از این مطالعه نشان دهنده اثربخشی درمان با کمک سگ های دستیار اتیسم بر بهبود مهارت های ارتباطی و رفتارهای کلیشه ای کودکان با اختلال ها طیف اتیسم بود. بنابراین برای درمان مشکلات ارتباطی و رفتارهای کلیشه ای کودکان با اختلال ها طیف اتیسم می توان از این روش درمانگری استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سگ های دستیار اتیسم، مهارت های ارتباطی، رفتارهای کلیشه ای، اختلال اتیسم
  • معصومه واحد مطلق، مریم صفرنواده*، مرتضی سمیعی زفرقندی صفحات 119-130
    هدف

    این تحقیق، مطالعه نظام مند برنامه درسی مبتنی بر هوش هیجانی اجتماعی  دانش آموزان با اختلال طیف اتیسم است. در این تحقیق، یک برنامه درسی مبتنی بر هوش هیجانی اجتماعی  از تمام جوانب مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش

    رویکرد پژوهش از نوع کیفی با استفاده از راهبرد فرا ترکیب می باشد. برای یافتن ویژگی ها و مولفه های برنامه درسی مبتنی بر هوش هیجانی اجتماعی، پژوهش های اخیر با روشی نظام مند انتخاب شده اند. جامعه مورد مطالعه تحقیقات انجام شده از پژوهش های 15سال اخیر است که طی واکاوی محتوایی، دسته بندی و غربالگری انجام گرفته و در حدود 31 پژوهش واجد شرایط و معیارهای مد نظر، بصورت هدفمند انتخاب شده، کد گذاری و طبقه بندی صورت گرفته و الگوها، پایه های نظری و مضامین اصلی استخراج شدند.

    یافته ها

    با استفاده از تحلیل محتوا چهار بعد شناسایی شد که شامل دوازده زیر طبقه به شکل بعد رویکردهای برنامه درسی در چهار زیر طبقه، بعد اهداف برنامه درسی در سه زیر طبقه، بعد محتوای برنامه درسی در سه زیر طبقه، بعد فرایند یاددهی- یادگیری در سه زیر طبقه، بعد ارزشیابی در برنامه درسی در سه زیر طبقه می باشد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های مطالعه حاضر، می توان چنین نتیجه گرفت که برنامه درسی مبتنی بر هوش هیجانی اجتماعی در دانش آموزان با اختلال طیف اتیسم موثر است.

    کلیدواژگان: سنتز پژوهی، برنامه درسی، هوش هیجانی، هوش اجتماعی، اختلال طیف اتیسم
  • احمد علیپور، محمدمهدی پسندیده، آتوسا نیکزاد* صفحات 131-143
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش تنفس ریتمیک توسط فلوت بر کاهش اضطراب کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای بود.

    روش

    طرح پژوهش نیمه آزمایشی، با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری بود. جامعه آماری شامل کودکان 12-8 ساله مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای مراجعه کننده به بخش روانپزشکی (بخش اختلالات رفتاری) بیمارستان های شهر تهران در  نیمه اول سال 1397 بود. از میان جامعه آماری فوق به روش نمونه گیری خوشه ای به صورت چندمرحله ای تعداد 30 نفر انتخاب و با جایگزینی تصادفی در گروه های آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) قرار گرفتند و به مقیاس تجدید نظر شده اضطراب آشکار کودکان (RCMAS) پاسخ دادند. گروه گواه بدون دریافت هیچ گونه مداخله ای در انتظار ماند و آموزش تنفس ریتمیک توسط فلوت برای گروه آزمایش طی 8 جلسه 1 ساعته در طول سه هفته و هر سه روز یک بار به اجرا گذاشته شد؛ سپس در پایان مداخلات درمانی و 2 ماه، بار دیگر آزمودنی های گروه های آزمایش و گواه، توسط ابزار پژوهش مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های پژوهش با استفاده از روش های آمار توصیفی و آزمون آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل گردیدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش تنفس ریتمیک توسط فلوت باعث کاهش علایم اضطراب کودکان مبتلا به اختلال مبتلا به نافرمانی مقابله ای شد و این تاثیر در مرحله پیگیری پایدار مانده است.

    نتیجه گیری

    برنامه آموزشی تنفس ریتمیک توسط فلوت می تواند باعث کاهش علایم اضطراب در کودکان مبتلا به اختلال مبتلا به نافرمانی مقابله ای شود.

    کلیدواژگان: تنفس ریتمیک، فلوت، اضطراب، اختلال نافرمانی مقابله ای
|
  • KAMBIZ POSHANEH*, SEYEDEH MARYAM TAYEBI MASOOLEH, ALIAKBAR KHOSRAVI BABADI, HAMIDREZA REZAZADEH, AHMAD RAMEZANI Pages 7-17
    Objective

    The purpose of the present study was to validate the citizenship education curriculum model for students with special needs (intellectual disability). Citizenship education equips students' knowledge, skills and understanding and plays an effective role in their public life.

    Method

    The present study is an applied-developmental study in terms of its purpose, and it is a cross-sectional survey research in terms of the method and time frame of data collection. A semi-structured interview and a Likert scale questionnaire were used to collect data. The statistical population of this research in the qualitative part includes experts and experts of special curriculum planning and experts of exceptional organization. Sampling of the qualitative section continued until theoretical saturation was reached and 24 experts participated in this section. Since the statistical population is 182 people (experts and teachers of mentally retarded students) and the sample is calculated based on the Cochran table with an error of 0.1, the number of 79 people. In order to analyze the data in the qualitative part, the foundation's data analysis method was used to identify research indicators, and structural equation modeling and SMARTPLS softwa re were used to validate and present the final model.

    Results

    Based on that, the linear relationship between research categories, including causal conditions, central categories, background conditions, intervening conditions, strategies and consequences was determined.

    Conclusion

    The results presented in this research show that the most important results obtained from the interviews emphasized the content of citizenship education and teaching methods. In terms of teaching and training methods, the formation of informal groups and supervision of group activities, learning in practice and student-centered and cooperative teaching methods have been emphasized

    Keywords: curriculum, citizenship education, students with special needs, intellectual disability
  • Behzad Amini, Ali Hosseini, Hamidreza Azadi, Ebrahim Pishyareh* Pages 19-33
    objective

    Impulsivity is an important determinant of personality differences, diagnostic character in psychological disorders, and basic and influential factor in the occurrence of dangerous behaviors. Childhood is the most important period in which the majority of underlying roots of behavior are shaped and continued to adultness. Achieving a thorough and unanimous definition based on potential causes from various aspects is considered as the first step in finding solution. The purpose of this study is to survey the most crucial controversies about impulsivity, especially in children, including the causes, different definitions, and related theories.

    Method

    All available full-text articles on impulsivity in children in English or Persian, published on March 2020 in electronic databases, including Web of Science (WoS), Scopus, PubMed, and OT Seeker were studied.

    Results

    Out of the reviewed 65 articles, 21 met the inclusion and exclusion criteria. According to CEBM (the Center for Evidence-Based Medicine), the quality of the studied articles was medium-to-good. Furthermore, the articles were medium according to the PEDro criteria (4 and 5 points).

    Conclusions

    It seems that defect in planning, defect in attention to future consequences, and the speed of action in response to external and internal stimuli are the important causes of impulsivity.

    Keywords: Symptoms of Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Hyperfocus, Creativity, Entrepreneurship
  • Hafez Padervand*, Ezatolah Ghadampour, Ghasem Safare, Shadi Zolfaghari, Moslem Ghobadiyan Pages 35-45
    Objective

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of group positive thinking training on reducing the impulsivity and bullying of male students with behavioral disorders.

    Method

    The method of this research was quasi-experimental design with a pretest-posttest and a control group. The statistical population included all male students aged 12-15 years with behavioral disorders in Khorramabad City who were studying in the first year of high school in the academic year 2021-2022. Among the statistical population, 30 students with behavioral disorders were selected by multi-stage cluster sampling and randomly assigned into experimental and control groups (15 people in each group). Barat Impulsivity Questionnaire, Illinois Bullying Scale, and Rotter Behavioral Disorders Questionnaire (Teacher Scale) were used to collect the required data. Positive thinking training was provided to the experimental group in 10 sessions of 75 minutes. The collected data were analyzed using univariate and multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that positive thinking training was effective in reducing the impulsivity and bullying of students with behavioral disorders (p<0.05).

    Conclusion

    According to the research results, it is suggested that a positive thinking educational approach be used to reduce the impulsive and bullying behaviors of students with behavioral disorders.

    Keywords: Positive Thinking, Impulsivity, Bully-ing, Behavioral Disorder, Male Students
  • Mohsen Izan*, Afsaneh Ahmadi Aliabadi Pages 47-64
    Objective

    The aim of this study was to investigate the effect of individual education methods (mastery learning and private education) on the self-esteem, motivation, education and reading performance of dyslexic elementary students.

    Method

    The research method was quasi-experimental and was a pre-test-post-test design with two experimental groups and one control group. The statistical population consists of all fourth and fifth grade students with special learning disabilities of the reading type. Thirty two people were selected by purposive sampling method. After completing the Cooper-Smith Self-Esteem Questionnaire (SEI), the revised Wechsler Intelligence Scale, the Reading and Dyslexia Test, and the Hermans Academic Motivation Questionnaire, the participants were randomly divided into two experimental groups and one control group (16 people per group). Educational intervention was presented to the experimental groups in 8 sessions for one month and the control group did not receive any intervention. Data were analyzed using analysis of covariance and SPSS software (ver. 26).

    Results

    The results showed that students who received individual training had higher scores on academic motivation, self-esteem and reading performance compared to the control group.

    Conclusion

    According to the research results, individual education methods had a positive effect on academic motivation, self-esteem and reading performance of students with dyslexia. Therefore, individual education methods can be used as an effective educational program to solve the problems of these students in primary schools.

    Keywords: Dyslexia, Individual education, Self-esteem, Academic motivation, Reading skills
  • Maryam Abdolahi Moghadam, Fazl Allah Hasanvand* Pages 65-76
    Objective

    The purpose of this study was to develop a model of academic dishonesty in virtual education in gifted high school students in facing the Corona-virus pandemic.

    Method

    The research method was descriptive-correlative based on nature and applied based on purpose. The statistical population included female gifted high school students in Lorestan Province in 2020-2021. Sample size was 480 cases on the basis of convenient sampling method and the questionnaires were completed voluntarily by online survey method. The data were analyzed using the Amos software. Research tools included Witherspoon et al.’s Academic Dishonesty, Golparvar Academic Ethics, Vincentruz’s and Shannon’s scientific identity, Tuminen-Sweeney et al.'s School Value, and Hsieh, Yen and Chou’s parental supervision.

    Results

    The research findings showed that academic ethics, scientific identity and school value have a significant causal relationship with academic dishonesty and are able to predict it, but parental supervision had not significant causal relationship with academic dishonesty.

    Conclusion

    It can be concluded that in order to reduce academic dishonesty in gifted schools in the virtual education, we should focus on individual and personality components such as academic ethics, scientific identity and understanding of school value, whereas focus on external forces like parental supervision cannot provide the basis for reducing this destructive behavior in virtual education.

    Keywords: Academic dishonesty, Academic ethics, Scientific identity, School value, Parental supervisionbehavior in virtual education
  • Aniseh Jabbari Daneshvar, Seyed Davoud Hosseininasab*, Masoumeh Azmoudeh Pages 77-91
    Objective

    The present study intended to compare the effectiveness of cognitive-behavioral play therapy and narrative therapy on the social adjustment of students with Educable intellectual disability (EID). 

    Method

      This was a quasi-experimental research design with pretest, posttest, and a control group. The statistical population included all EID students studying in the elementary schools of Tabriz City in 2020-2021; out of whom 45 male students were selected using convenience sampling and randomly assigned to two experimental groups and one control group (15 each). Data were collected using Sinha & Singh’s Adjustment Inventory for school students. For this purpose, first, a pre-test was administered to all groups. Then the first experimental group received play therapy for eight sessions of 45 minutes, and the second experimental group received narrative therapy for eight sessions of 45 minutes. After that, the post-test was administered to all groups.

    Results

      The covariance analysis results showed a significant difference between cognitive-behavioral play therapy and narrative therapy comparing to the control group in adjustmen. Also cognitive-behavioral play therapy had stronger effects than narrative therapy in increasing adjustment.

    Conclusion

      Narrative therapy and cognitive-behavioral play therapy can be utilized as complementary interventions for training adjustment and ameliorating the psychological problems of students with EID.

    Keywords: cognitive-behavioral play therapy, Narrative Therapy, Social Adjustment, Educable Intellectual Disability (EID)
  • Farhad Ghadiri Sourman Abadi*, Esmaeil Soleimani Pages 93-108
    Aim

    The aim of this study was to design, developing and validating an intervention program based on executive functions and evaluate its effectiveness on social interaction in children with high-performance autism spectrum disorders.

    Method

    The research method is semi-experimental with a post-test pre-test with a control group. The statistical population of the present study of children with autism disorder aged 6 to 12 years in Urmia (274 people) in the academic year of 2019-20 was from the exceptional school for children with autism, out of the target population, 40 high-performance autism were selected using Gilliam Autism Rating Scale(GARS) and randomly assigned to two experimental (20) and control (20) groups. After the pre-test, the experimental group was trained for twenty-four sessions, The post-test was performed again and the pre-test and post-test data were analyzed using covariance analysis.

    Results

    The results showed that in the post-test stage there was a significant difference between the mean of social interaction between the experimental and control groups at the level (P <01). This means that the intervention program has increased the scores of social interaction of autistic children compared to the pre-test stage.

    Conclusion

    Findings of this study showed that the intervention program based on executive functions, in addition to having appropriate content validity, has been effective on social interaction in children with high-performance autism spectrum; Due to the effectiveness of the intervention program based on executive functions, it is suggested that this program be used to improve the social skills of children with autism in educational and rehabilitation centers.

    Keywords: Executive Functions, Social Interaction, Autism
  • Zahra Ramazani Alalani*, Ahmad Esmali Pages 109-117
    Objectives

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of treatment with the help of autism-assisting Dogs on improving the communication skills and stereotyped behaviors of children with autism spectrum disorders.

    Method

    This is a quasi-experimental study with a pretest and posttest design with a control group. The statistical population included all children with autism spectrum disorders in Tehran in the first half of 2020 who had referred to the centers of autism in order to receive treatment with the help of autism-assisting Dogs tical population was selected and randomly divided into two groups of experimental (n= 10) and control (n= 10). The experimental group received 10 sessions of 1 hour plus one session per week with the help of autism-assisting Dogs. In order to collect data in the pre-test and post-test stages, the Behavioral Problems List and the Autism Social Skills Profile were used. The obtained data were analyzed by analysis of covariance using the SPSS software (ver. 22).

    Results

    The results showed that treatment with the help of autism-assisting Dogs had a significant effect on improving communication skills (p<0.01) and reducing stereotyped behaviors (p<0.01) in children with autism spectrum disorders.

    Conclusion

    In general, the results of this study confirmed the effectiveness of treatment with the help of autism-assisting Dogs on improving the communication skills and stereotyped behaviors of children with autism spectrum disorders. Therefore, this therapeutic method can be used to treat communication problems and stereotyped behaviors in children with autism spectrum disorders.

    Keywords: Autism-assisting Dogs, Communication Skills, Stereotyped Behaviors, Autism Disorder
  • Masoumeh Vahed Motlagh, Maryam Safarnavade*, Morteza Samiee Zafarghandi Pages 119-130
    Objective

    The purpose of this study is to systematically study the curriculum based on social emotional intelligence of students with autism spectrum disorder. In this research, a curriculum based on social emotional intelligence has been examined from all aspects.

    Method

    The research approach is qualitative using a hybrid strategy. Recent research has been systematically selected to find the features and components of a curriculum based on social emotional intelligence. The study population is one of the researches of the last 15 years, which has been done through content analysis, classification and screening, and about 31 researches with qualified criteria and criteria have been purposefully selected, coded and classified, and the patterns, Theoretical foundations and main themes were extracted.

    Results

    Then, using content analysis, four dimensions were identified, including twelve sub-categories in the form of curriculum approaches in four sub-categories, then curriculum objectives in three sub-categories, curriculum content dimension in three sub-categories, teaching-learning process dimension in three The subclass is the evaluation dimension in the curriculum in three subcategories.

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, it can be concluded that the curriculum based on students' social emotional intelligence is effective in students with autism spectrum disorder.

    Keywords: Synthesis research, curriculum, emotional intelligence, social intelligence, autism spectrum disorder
  • Ahmad Alipour, MohammadMehdi Pasandideh, Atousa Nikzad Pages 131-143
    Objective

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of rhythmic breathing training by flute on decreasing of anxiety in children with oppositional defiant disorder.

    Methods

    The experimental design was semi-experimental with pre-test, post-test and follow-up with the control group. The statistical population included all 12-8-year-old children with oppositional defiant disorder (ODD) referred to psychiatry department of Tehran hospitals in the first half of 1397. Among the statistical population of this study were selected 30 people using multistage cluster sampling, and were placed randomly in experimental (n=15) and control (n=15) groups; and responded to Revised Children's Manifest Anxiety Scale (RCMAS). The control group was awaited without receiving any intervention and rhythmic breathing training by flute for the experimental group was carried out in 8 sessions of 60 minutes each week for 2 sessions; Then, at the end of the therapeutic interventions and again 2 months later, the subjects of the experimental and control groups were evaluated by research tools. Data were analyzed using descriptive statistics, repeated measures ANOVA test and post-hoc bonferroni test.

    Results

    The results showed that rhythmic breathing training by flute decreased Symptoms of anxiety in children with oppositional defiant disorder and this effect remained stable at follow up stage.

    Conclusion

    The educational program of rhythmic breathing training by flute can reduce the anxiety of children with oppositional defiant disorder.

    Keywords: Rhythmic Breathing, Flute, Anxiety, Oppositional Defiant Disorder